Dlaczego warto jeść jajka?
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu dietetycy przestrzegali przed nadmiernym spożyciem jaj. Uważano, że jajka są odpowiedzialne za wysoki poziom cholesterolu w naszym organizmie. Na szczęście kilka lat temu naukowcy zmienili zdanie… Można powiedzieć, że jajka odzyskały dobre imię.
Po pierwsze jajka zapobiegają anemii. W ich składzie znajdziemy sporo żelaza. Jajka zawierają ten pierwiastek w najbardziej przyswajalnej dla naszego organizmu postaci. To ważna informacja dla wegetarian…
Jajka powinny znaleźć się w diecie osób, które się odchudzają. Jaja są bogate w białko najwyższej jakości. Zawierają także sporo witaminy D, która wzmacnia nasz układ kostny. Jajka dobrze zaspokajają nasz głód. Dzięki nim jesteśmy syci, nawet gdy od posiłku minął dłuższy czas.
Po trzecie jajka wspomagają nasz wzrok. Zapobiegają powstaniu zaćmy. A to wszystko dzięki luteinie. Działa ona podobnie do okularów przeciwsłonecznych. Chroni wzrok przed szkodliwym promieniowaniem UV. Ponadto dieta bogata w jaja zmniejsza ryzyko zachorowania na zaćmę w starszym wieku.